Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Veterinair Voedingsinformatiecentrum Paard

Bij het Veterinair Voedingsinformatiecentrum Paard (VVIC Paard) kunt u terecht voor een paard specifiek voedingsadvies en het uitvoeren van ruwvoeranalyses. Het VVIC Paard is een digitaal loket dat zelfstandig diensten verleend binnen de Universiteitskliniek voor Paarden (UKP). Het voedingscentrum werkt veelal samen met de afdeling Inwendige ziekten en de Ambulante Kliniek voor Paarden.

Voedingsadvies voor gezonde (prestatie) paarden

Het VVIC Paard geeft advies over voeding voor gezonde (prestatie) paarden. Zo kunt u bij ons terecht voor bijvoorbeeld een voedingsadvies voor uw paard op basis van een rantsoenberekening. Eventueel in combinatie met een ruwvoeranalyse.

Ook een ruwvoeranalyse aanvragen zonder voedingsadvies is mogelijk. Dit kunt u doen via VVIC Paard, de dierenarts van de Ambulante Kliniek voor Paarden of de patiëntenadministratie van de UKP. Bij de patiëntenadministratie kunt u aan de balie een verzendpakket afhalen.

Meer detailinformatie over verschillende pakketten voedingsadviezen en ruwvoeranalyses vindt u onder de contactinformatie op deze pagina.

Patiëntgebonden voedingsadvies

Het VVIC Paard geeft daarnaast voedingsadvies voor patiënten van de UKP. Binnen de UKP verwijzen medewerkers u daarom naar ons door en/of de behandelend dierenarts wint bij het VVIC Paard advies in. Bijvoorbeeld wanneer een rantsoenaanpassing of een specifiek voerregime onderdeel is van de therapie.

Ook als externe klant kunt u het VVIC Paard voor een specifieke aandoening bij uw paard benaderen. Heeft uw paard bijvoorbeeld een maagzweer of specifieke darmproblemen (motiliteit, IBD)? Dan kan het VVIC Paard voor u een patiëntgebonden advies opstellen over het rantsoen of een afvalregime opstellen en daarbij begeleiding aanbieden.

Contact

Bent u klant bij de UKP?

Neemt u dan rechtstreeks contact op met het Veterinair Voedingsinformatiecentrum Paard, e-mail: vvicpaard@uu.nl. Vermeld daarbij uw UKP klantnummer (en/of patiëntnummer) en een bondige omschrijving van uw hulpvraag.

Voor het opstellen van een advies vragen wij u om in sommige situaties een uitgebreider online voedingsanamnaseformulier in te vullen. Ook voor een telefonisch of video consult vragen wij u dit formulier in te vullen. Aan een consult zijn kosten verbonden. Als klant van de UKP kunt u voor een indicatie van de kosten van uw specifieke hulpvraag contact opnemen met het VVIC Paard.

Bent u (nog) geen klant bij de UKP?

Schrijft u zich dan eerst in bij de patiëntenadministratie via dit aanvraagformulier. In dit formulier vult u ook uw hulpvraag in. Wilt u liever eerst telefonisch contact met de patiëntenadministratie? Dan vindt u hier de contactgegevens van de Universiteitskliniek voor Paarden.

Het VVIC Paard werkt bij voorkeur in samenwerking met de behandelend (UKP) dierenarts. Soms verwijzen (externe) dierenartsen, paardeneigenaren direct naar ons door. Het VVIC Paard ondersteunt soms ook (externe) dierenartsen bij het opstellen van het rantsoen voor paarden met een specifieke aandoening.

Vanwege onze beperkte capaciteit behoort dit in beginsel nog niet tot onze primaire dienstverlening.  Als er capaciteit is om een externe hulpvraag in behandeling te nemen en er consensus is over de vergoeding, dan bieden we echter graag onze diensten aan. Stuur uw hulpvraag naar, e-mail: vvicpaard@uu.nl. Wij nemen dan spoedig contact met u op om te laten weten of wij u van dienst kunnen zijn.

Meer informatie over voedingsadvies en ruwvoeranalyse

In onderstaande uitklapmenu’s leest u meer detailinformatie over twee typen voedingsadviezen en een ruwvoeranalyse voor gezonde (prestatie) paarden.

Heeft u een algemene voedingsvraag? Dan kunnen we deze alleen in behandeling nemen wanneer er consensus is over de vergoeding en de wijze van behandeling. Daarnaast is het van belang dat er voldoende capaciteit aanwezig is om een dergelijke vraag in behandeling te nemen. Ook staat u ingeschreven als klant bij de UKP.

Dit voedingsadvies bevat:

  • een advies over een rantsoen op basis van een selectie van de belangrijkste nutriënten, met een beperkte (grafische) rapportage bij het voorgestelde rantsoen
  • een vervolgconsult voor evaluatie van:
    • het rantsoen
    • de energie (EWpa), Eiwit (VREp), macromineralen en sporen elementen (Ca, P, Na, K, Mg), sporenelementen Fe, Cu, Zn, Mn, (Co), Se en vitamine E
    • de ruwvoervoorziening;

Zo nodig stellen we het rantsoen bij naar aanleiding van praktische ervaring.

Voorafgaand aan het advies vult u een online vragenformulier in.

Dit pakket bevat net zoals het ‘voedingsadvies gezond paard beperkt’ het opstellen van het voedingsadvies, een vervolgconsult voor evaluatie en zo nodig, het bijstellen van het rantsoen naar aanleiding van de praktische ervaring. Voorafgaand aan het advies vult u een online vragenformulier in.

Naast de grafische rapportage is er een uitgebreide tabellarische rapportage opgenomen. Ook wordt er naar de zetmeel en suiker, vet-opname en ruwe as-opname gekeken.

Het uitgebreide pakket vormt de basis voor een voedingsadvies voor paarden met een specifieke aandoening.

De Universiteitskliniek voor Paarden werkt samen met Eurofins Agro voor de ruwvoeranalyse. Voor een ruwvoeranalyse kunt u terecht bij het Veterinair Voedingsinformatiecentrum Paard, de dierenarts van de Ambulante Kliniek voor Paarden of de patiëntenadministratie van de UKP. Bij de patiëntenadministratie kunt u aan de balie een verzendpakket afhalen.

Heeft u een ruwvoeranalyse laten uitvoeren bij Eurofins Agro? Dan kunt u deze laten meenemen in de rantsoenberekening. Stuurt u ons per e-mail het rapport en een xml-bestand van de uitslag. Zowel het rapport als het xml-bestand kunt u opvragen bij de klantenservice van Eurofins Agro.

Heeft u een ruwvoeranalyse laten uitvoeren bij een ander bedrijf dan Eurofins Agro? Dan beoordelen we op basis van de uitslag in welke mate we de gegevens kunnen gebruiken. Voor het verwerken van deze informatie kan wel een vergoeding worden gerekend.

Twee paarden eten hooi in de buitenlucht